Jadłospis
JADŁOSPIS
DZIEŃ | ŚNIADANIA | OBIADY | ||
I ŚNIADANIE Godz. 8.30 | II ŚNIADANIE Godz. 11.00 | ZUPA Godz. 13.15 | II DANIE Godz. 14.30 | |
9.06.2025 Poniedziałek Alergeny pokarmowe 1,2,3,4,5,6 | Chleb pszenno- żytni ,masło, wędlina, pomidor, sałata lodowa, ogórki małosolne, herbata z cytryną | Bułka kajzerka,, masło pasta z makreli wędzonej w pomidorach, jabłka, herbata z owocowa | Zupa Bolońska z mięsem mielonym, marchewką, pomidorami i natką pietruszki | Kluski węgierskie z musem truskawkowym ( wyrób własny) kompot wieloowocowy |
10.06.2025 Wtorek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Zupa mleczna z płatkami, owsianymi, bułka pszenna z masłem, herbata z cytryną | Chleb pszenno-żytni, chleb razowy, masło, wędlina, ogórek zielony, jajko ze szczypiorkiem, papryka czerwona, ananas, herbata z cytryną | Zupa Rosół z makaronem | Ziemniaki, schab panierowany, surówka z kapusty białej, kukurydzy, pora i jogurtu greckiego, kompot wieloowocowy |
11.06.2025 Środa Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Bułka zbożowa, frankfurterki na ciepło, ketchup , herbata z cytryną | Bułka pszenna, masło, wędlina, ser żółty, pomidor, sałata rzymska, rzodkiewka, (owoce) herbata z cytryną | Zupa Z ciecierzycy z kiełbasą | Makaron z białym serem i owocami (banan, kiwi, truskawki, borówki), kompot wieloowocowy |
12.06.2025 Czwartek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6, | Bułka pszenna , masło, wędlina, pomidorki koktajlowe, rukola, serek capri, ogórek małosolny, kawa zbożowa na mleku | Smoothie bananowo- szpinakowe z cytryną z jogurtem greckim, herbata z cytryną | Zupa Barszcz czerwony | Kasza jęczmienna, gulasz drobiowy z warzywami ( cukinią, ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną ,pomidorem, cebulą), kompot wieloowocowy |
13.06.2025 Piątek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Chleb pszenno- żytni, chleb razowy , masło, wędlina, czerwona papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, czerwona cebula, , herbata z cytryną | Kaszka manna waniliowa z musem malinowym ,kiwi, rurki waflowe, woda | Zupa Szczawiowa z ryżem | Ziemniaki, kotlet jajeczny, sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewki, czerwonej cebuli i jogurtu naturalnego, kompot wieloowocowy |
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
1. SELER 8. MUSZTARDA
2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN 9. ORZECHY ZIEMNE
3. JAJA 10. ZIARNO SEZAMOWE
4. RYBY 11.SKORUPIAKI
5. ŁUBIN 12. SOJA
6. MLEKO 13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
7. MIĘCZAKI 14. ORZECHY