Jadłospis
JADŁOSPIS
DZIEŃ | ŚNIADANIA | OBIADY | ||
I ŚNIADANIE Godz. 8.30 | II ŚNIADANIE Godz. 11.00 | ZUPA Godz. 13.15 | II DANIE Godz. 14.30 | |
14.10.2024 Poniedziałek Alergeny pokarmowe 1,2,3 | Chleb pszenno- żytni, masło, wędlina, pomidor, mix sałat, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną |
Bułka wieloziarnista, masło, pasta z sera zółtego, herbata owocowa
| Z. ciecierzycy | Makaron z serem białym (twaróg półtłusty) kompot wieloowocowy |
15.10.2024 Wtorek Alergeny pokarmowe 1,2,3,6 | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka pszenna z masłem, herbata z cytryną | Chleb pszenno- żytni, chleb razowy, masło, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, banany, herbata
| Z. rosół z makaronem | Pureè ziemniaczane, schab w sosie myśliwskim, surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka zielonego, papryki czerwonej, cebuli czerwonej i sera feta, kompot wieloowocowy |
16.10.2024 Środa Alergeny pokarmowe 1,2,3,6 | Chleb pszenno-żytni, chleb razowy , masło , wędlina, pomidor, serek capri, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku | Kasza manna z musem owocowym, flipsy, soczki wieloowocowe, herbata z cytryną | Z. pieczarkowa z kaszą jęczmienną | Ziemniaki , stripsy z piersi indyka w cieście naleśnikowym, mizeria z jogurtem naturalnym kompot wieloowocowy |
17.10.2024 Czwartek Alergeny pokarmowe 1,2,3,4 ,6 | Chleb pszenno- żytni, chleb razowy masło, pasta z tuńczyka z musztardą i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku | Frankfurterki na ciepło, ketchup, bułka zbożowa z masłem, herbata z cytryną | Z. warzywna | Racuchy z jabłkami, kompot wieloowocowy |
18.10.2024 Piątek Alergeny pokarmowe 1,2,3, 6, | Bułka kukurydziana, masło, pasztet, ogórek kiszony, papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku | Kisiel z owoców leśnych, krakersy , herbata z cytryną | Z szpinakowa z makaronem | Ziemniaki, kotlet z jajka, surówka colesław ( młoda kapusta, marchew, cebula), kompot wieloowocowy |
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
1. SELER 8. MUSZTARDA
2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN 9. ORZECHY ZIEMNE
3. JAJA 10. ZIARNO SEZAMOWE
4. RYBY 11.SKORUPIAKI
5. ŁUBIN 12. SOJA
6. MLEKO 13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
7. MIĘCZAKI 14. ORZECHY
.