Jadłospis

JADŁOSPIS

DZIEŃ

ŚNIADANIA

OBIADY

I ŚNIADANIE

Godz. 8.30

II ŚNIADANIE

Godz. 11.00

ZUPA

Godz. 13.15

II DANIE

Godz. 14.30

                9.06.2025

Poniedziałek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,4,5,6

Chleb pszenno- żytni ,masło, wędlina, pomidor, sałata lodowa, ogórki małosolne,   herbata z cytryną

 Bułka kajzerka,, masło pasta z makreli wędzonej w pomidorach,  jabłka, herbata z owocowa

Zupa

Bolońska z mięsem mielonym, marchewką, pomidorami i natką pietruszki

Kluski węgierskie z musem truskawkowym ( wyrób własny)  kompot wieloowocowy

10.06.2025

Wtorek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Zupa mleczna z płatkami, owsianymi, bułka pszenna z masłem, herbata z cytryną

Chleb pszenno-żytni, chleb razowy, masło, wędlina, ogórek zielony, jajko ze szczypiorkiem, papryka czerwona, ananas,    herbata z cytryną

Zupa

Rosół z makaronem

Ziemniaki, schab panierowany, surówka z kapusty białej, kukurydzy, pora i jogurtu greckiego,  kompot wieloowocowy

11.06.2025

Środa

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Bułka zbożowa,  frankfurterki na ciepło, ketchup , herbata z cytryną

 Bułka pszenna, masło, wędlina, ser żółty, pomidor, sałata rzymska, rzodkiewka, (owoce) herbata z cytryną

Zupa

Z ciecierzycy z kiełbasą

Makaron z białym serem i owocami (banan, kiwi, truskawki, borówki),    kompot wieloowocowy

12.06.2025

Czwartek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6,

Bułka pszenna , masło, wędlina, pomidorki koktajlowe, rukola, serek capri, ogórek małosolny,  kawa zbożowa na mleku

Smoothie bananowo- szpinakowe z cytryną z jogurtem greckim, herbata z cytryną

Zupa

Barszcz czerwony

Kasza jęczmienna, gulasz drobiowy z warzywami ( cukinią, ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną ,pomidorem, cebulą), kompot wieloowocowy

13.06.2025

Piątek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Chleb pszenno- żytni, chleb razowy  , masło, wędlina,  czerwona papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, czerwona cebula, , herbata z cytryną

Kaszka manna waniliowa z musem malinowym ,kiwi, rurki waflowe,   woda

Zupa

Szczawiowa z ryżem

Ziemniaki, kotlet jajeczny, sałatka  z ogórka zielonego, rzodkiewki, czerwonej cebuli i jogurtu naturalnego, kompot wieloowocowy

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie

       PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

1. SELER                                                               8. MUSZTARDA

2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN                               9. ORZECHY ZIEMNE

3. JAJA                                                                 10. ZIARNO SEZAMOWE

4. RYBY                                                                11.SKORUPIAKI

5. ŁUBIN                                                               12. SOJA

6. MLEKO                                                             13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)

7. MIĘCZAKI                                                          14. ORZECHY