Jadłospis
JADŁOSPIS
DZIEŃ | ŚNIADANIA | OBIADY | ||
I ŚNIADANIE Godz. 8.30 | II ŚNIADANIE Godz. 11.00 | ZUPA Godz. 13.15 | II DANIE Godz. 14.30 | |
13.05.2024 Poniedziałek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5 | Chleb pszenno- żytni, masło, pasztet, ogórek kiszony, papryka żółta, papryka czerwona, herbata z cytryną | Bułka pszenna, masło, pasta z sera żółtego, herbata owocowa,
| Z. z ciecierzycy | Racuchy z jabłkami ,kompot wieloowocowy |
14.05.2024 Wtorek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi ,bułka pszenna z masłem, herbata owocowa | Chleb maślany, masło, wędlina, pomidor, sałata, gruszki, herbata owocowa | Z. lane kluski na rosole | Ziemniaki, nuggetsy z piersi kurczaka, surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka zielonego ,czerwonej cebuli i sera feta, kompot wieloowocowy |
15.05.2024 Środa Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, serek capri, ogórek zielony, jajko , kawa zbożowa na mleku | Jogurt bananowy, (wyrób własny), biszkopty, woda | Z. szczawiowa z ryżem | Ziemniaki, gołąbki królewskie w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy |
16.05.2024 Czwartek Alergeny pokarmowe 1,2, 3,4,5,6 | Bułka pszenna, masło, wędlina, pomidor, sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku | Bułka wieloziarnista, pasta z makreli wędzonej, herbata owocowa, | Z. zalewajka z kiełbasą i jajkiem | Pierogi z truskawkami polane jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy |
17.05.2024 Piątek 1,2,3,5,6 | Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ser żółty ,ogórek zielony ,rzodkiewka, kawa zbożowa na mleko | Kasza manna waniliowa z musem owocowym, flipsy kukurydziane, kiwi, herbata z cytryną | Z. pomidorowa z makaronem | Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym, surówka z marchewki i pora, kompot wieloowocowy |
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
1. SELER 8. MUSZTARDA
2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN 9. ORZECHY ZIEMNE
3. JAJA 10. ZIARNO SEZAMOWE
4. RYBY 11.SKORUPIAKI
5. ŁUBIN 12. SOJA
6. MLEKO 13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
7. MIĘCZAKI 14. ORZECHY
Y
JADŁOSPIS
DZIEŃ | ŚNIADANIA | OBIADY | ||
I ŚNIADANIE Godz. 8.30 | II ŚNIADANIE Godz. 11.00 | ZUPA Godz. 13.15 | II DANIE Godz. 14.30 | |
6.05.2024 Poniedziałek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,8 | Chleb pszenno- żytni, masło, wędlina, pomidor, sałata, herbata z cytryną | Bułka pszenna, masło, pasta z szynki z musztardą i ogórkiem kiszonym herbata owocowa,
| Z. kapuśniak z kiszonej kapusty | Makaron z serem białym, ( twaróg półtłusty), kiełbasa ,kompot wieloowocowy |
7.05.2024 Wtorek Alergeny pokarmowe 1,2,3,5,6 | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi ,bułka pszenna z masłem, herbata owocowa | Chleb maślany, masło, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, jabłka herbata owocowa | Z. dyniowa z grzankami | Kluski śląskie, schab w sosie myśliwskim, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka zielonego, rzodkiewki, kukurydzy i czerwonej cebuli, kompot wieloowocowy |
8.05.2024 Środa Alergeny pokarmowe 1,2,5,6 | Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ogórek kiszony, papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku | Kisiel owocowy, ( wyrób własny), andruty, woda | Z. barszcz ukraiński | Makaron penne w sosie bolońskim, kompot wieloowocowy |
9.05.2024 Czwartek Alergeny pokarmowe 1,2, 3,5,6 | Bułka pszenna, masło, wędlina, pomidor, sałata, kawa zbożowa na mleku | Bułka zbożowa, kiełbaski śląskie na ciepło, ketchup, herbata owocowa, | Z. szpinakowa z makaronem | Kopytka marchewkowe z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy |
10.05.2024 Piątek 1,2,3,4,5,6 | Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ogórek zielony, jajko, kawa zbożowa na mleko | Bułka wieloziarnista , masło, twarożek z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, gruszki, herbata z cytryną | Z. pieczarkowa z kaszą jęczmienna | Ziemniaki, ryba po grecku z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por), kompot wieloowocowy |
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
1. SELER 8. MUSZTARDA
2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN 9. ORZECHY ZIEMNE
3. JAJA 10. ZIARNO SEZAMOWE
4. RYBY 11.SKORUPIAKI
5. ŁUBIN 12. SOJA
6. MLEKO 13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
7. MIĘCZAKI 14. ORZECHY