Jadłospis

JADŁOSPIS             

DZIEŃ

ŚNIADANIA

OBIADY

I ŚNIADANIE

Godz. 8.30

II ŚNIADANIE

Godz. 11.00

ZUPA

Godz. 13.15

II DANIE

Godz. 14.30

13.05.2024

Poniedziałek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5

Chleb pszenno- żytni, masło, pasztet, ogórek kiszony, papryka żółta, papryka czerwona, herbata z cytryną

Bułka pszenna, masło, pasta z sera żółtego, herbata owocowa,

 

Z. z ciecierzycy

Racuchy z jabłkami

 ,kompot wieloowocowy

14.05.2024

Wtorek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Zupa mleczna z płatkami  kukurydzianymi ,bułka pszenna z masłem, herbata owocowa

Chleb maślany,  masło, wędlina, pomidor, sałata, gruszki,  herbata owocowa

Z. lane kluski na rosole

Ziemniaki, nuggetsy z piersi kurczaka, surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka  zielonego ,czerwonej cebuli i sera feta,  kompot wieloowocowy

15.05.2024

Środa

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, serek capri, ogórek zielony, jajko , kawa zbożowa na mleku

Jogurt bananowy, (wyrób własny), biszkopty, woda

Z. szczawiowa z ryżem

Ziemniaki, gołąbki królewskie w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy

16.05.2024

Czwartek

Alergeny pokarmowe

1,2, 3,4,5,6

Bułka pszenna, masło, wędlina, pomidor, sałata  lodowa, kiełki rzodkiewki,  kawa zbożowa na mleku

Bułka wieloziarnista, pasta z makreli wędzonej,  herbata owocowa,

Z. zalewajka z kiełbasą i jajkiem

Pierogi z truskawkami polane jogurtem naturalnym,  kompot   wieloowocowy

17.05.2024

Piątek

1,2,3,5,6

Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ser żółty ,ogórek zielony ,rzodkiewka,  kawa zbożowa na mleko

Kasza manna waniliowa z musem owocowym, flipsy kukurydziane,  kiwi, herbata z cytryną

Z. pomidorowa z makaronem

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym, surówka z marchewki i pora,  kompot wieloowocowy

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie

       PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

1. SELER                                                               8. MUSZTARDA

2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN                               9. ORZECHY ZIEMNE

3. JAJA                                                                 10. ZIARNO SEZAMOWE

4. RYBY                                                                11.SKORUPIAKI

5. ŁUBIN                                                               12. SOJA

6. MLEKO                                                             13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)

7. MIĘCZAKI                                                          14. ORZECHY

Y

JADŁOSPIS             

DZIEŃ

ŚNIADANIA

OBIADY

I ŚNIADANIE

Godz. 8.30

II ŚNIADANIE

Godz. 11.00

ZUPA

Godz. 13.15

II DANIE

Godz. 14.30

6.05.2024

Poniedziałek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,8

Chleb pszenno- żytni, masło, wędlina, pomidor, sałata, herbata z cytryną

Bułka pszenna, masło, pasta z szynki z musztardą i ogórkiem kiszonym  herbata owocowa,

 

Z. kapuśniak z kiszonej kapusty

Makaron z serem białym, ( twaróg półtłusty), kiełbasa ,kompot wieloowocowy

7.05.2024

Wtorek

Alergeny pokarmowe

1,2,3,5,6

Zupa mleczna z płatkami  ryżowymi ,bułka pszenna z masłem, herbata owocowa

Chleb maślany,  masło, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka,   jabłka herbata owocowa

Z. dyniowa z grzankami

Kluski śląskie, schab w sosie myśliwskim, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka zielonego, rzodkiewki, kukurydzy i czerwonej cebuli, kompot wieloowocowy

8.05.2024

Środa

Alergeny pokarmowe

1,2,5,6

Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ogórek kiszony, papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku

Kisiel owocowy, ( wyrób własny), andruty, woda

Z. barszcz ukraiński

Makaron penne w sosie bolońskim, kompot wieloowocowy

9.05.2024

Czwartek

Alergeny pokarmowe

1,2, 3,5,6

Bułka pszenna, masło, wędlina, pomidor, sałata,  kawa zbożowa na mleku

Bułka zbożowa, kiełbaski śląskie na ciepło, ketchup, herbata owocowa,

Z. szpinakowa z makaronem

Kopytka marchewkowe z jogurtem naturalnym, kompot   wieloowocowy

10.05.2024

Piątek

1,2,3,4,5,6

Chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, ogórek zielony, jajko, kawa zbożowa na mleko

Bułka wieloziarnista , masło, twarożek z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, gruszki, herbata z cytryną

Z. pieczarkowa z kaszą jęczmienna

Ziemniaki, ryba po grecku z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por), kompot wieloowocowy

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie

       PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

1. SELER                                                               8. MUSZTARDA

2.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN                               9. ORZECHY ZIEMNE

3. JAJA                                                                 10. ZIARNO SEZAMOWE

4. RYBY                                                                11.SKORUPIAKI

5. ŁUBIN                                                               12. SOJA

6. MLEKO                                                             13.DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)

7. MIĘCZAKI                                                          14. ORZECHY